Alp Buğra Yeral

Alp Buğra Yeral Akıl insan türü için yara mıdır yoksa nimet mi?

Bu konuyu açıklığa kavuşturmak için aklın ne olduğunu anlamamız gerekir. Akıl veya bilinç insana özgü bir şey olup insana düşünme,hayal kurma,sebep-sonuç ilişkisi kurma, karar verme gibi daha bir çok özellik kazandırır.

Aklın veya bilincin faydalarına gelecek olursak buraya pek çok şey yazılabilir.Örneğin akıl sayesinde mantıklı bağlantılar kurulabilir ve bu insan ilişkilerini etkiler.Toplum için kurallar konulup huzurun sağlanmasını sağlayabilir.Ani karar gerektiren anlarda hızlı düşünmeyi sağlayarak insanı hayatta tutabilir.Bir yere gideceği zaman oranın güvenli olup olmadığını,oraya giderse başına bir şey gelip gelmeyeceğini gözlemleyerek mantıklı karar verip hayatta kalabilir.Yeni icatlar ve buluşların yapılmasını sağlayarak teknolojinin gelişimine ve hayatımıza olumlu etki edebilir.Düşünmeyi sağlayarak hayattaki bazı önemli sorun ve sorulara cevap bulunabilir.

Zararlarına gelecek olursak ise buraya da bir sürü şey yazılabilir.Çok düşünmekten dolayı bazı insanların psikolojileri ve sağlıkları bozulabiliyor.İnsanlar delirebiliyor veya düşünceleri yüzünden birbirlerini öldürebiliyorlar.Kavgalar ve savaşlar çıkıyor.Devlet adamlarının bilinçli bir şekilde verdiği savaş kararı sonrası milyonlarca insan ölebilirken; savaşa dahil olmasa bile milyarlarca insan hatta bütün dünya bundan etkilenebiliyor. Akıl sayesinde gelişen teknoloji ile çıkan yeni ürünler hayatı kolaylaştırsa bile doğaya zarar vererek üzerinde insanlar dahil bütün canlıların yaşadığı Dünya’ya zarar verebili-yor.İnsana sorumluluk yüklüyor ve eğer bu sorumluluklarda başarısızlık olursa insanın başına iş açabiliyor.

Sonuç olarak aklın birçok faydası olduğu gibi pek çok da zararı vardır.Akıl olmasa insan (bilinçte olmayacağı için) içgüdü ile hareket eder ve hayvandan farksız olurdu.Akıl insanı hayvandan ayıran ve daha gelişmiş bir canlı yapan yegane şeydir.

Comments

Popular posts from this blog