Betül Ceylan (2.yazı)

 “Çünkü insan, birey olarak yalnız kendi kişisel hayatını değil, aynı zamanda, bilinçli veya bilinçsiz olarak, kendi çağının ve çağdaşlarının hayatlarını da yaşar...”Bugünkü konumuz Thomas Mann’ın ‘Büyülüğü Dağ’ romanında geçen bu cümle.İlk olarak demek istediğim ve insan-çağ etkileşiminin bence temeli olan şey : İnsanın sosyal bir varlık olmasıdır.

 İnsan, toplum içinde yaşayan bir varlıktır. Bir arada yaşamaya ihtiyaç duyar. Örneğin geçmiş çağlara baktığımızda insanlar genellikle kabileler şeklinde yaşamayı tercih etmiştir. Peki biraz düşünelim…Sizce  böyle  çok insanlı gruplarda herkes aynı fikirde midir? Ya da herkesin doğrusu ve yanlışı bir midir ? Elbette hayır birbirinden farklı fikirlere sahip insanlar da  illaki olacaktır. Bir toplum hayal edin.Buradaki insanlar kendilerini bildi bileli x otunu bir çeşit Tanrı olarak görüyor ve ondan uzak duruyor. Çünkü  bu ot bazı kişilerde zehirlenmeye yol açıyor ve  bu kişilerin günahlı kişiler olduğuna inanılıyor . Ama bir gün bir adam bu topluma geliyor ve x otunun aslında bir Tanrı olmadığını sadece bazı kişilerin bu ota bağışıklığı olduğunu bazılarının ise olmadığını söylüyor.Bunun üstüne insanlar , adamı deli ve inançsız olarak yargılıyor.Adam kendisinin doğru olduğunu biliyor ama ama toplum içinde ona katılan tek bir kişi bile olmayınca şüphe etmeye başlıyor.Ve bu toplumda uzun zaman geçiren adam aslında yavaş  yavaş onlar gibi düşünmeye başlıyor.Ve bu ota farkında olmadan saygı gösteriyor.

Şimdi de bir sepet mandalina düşünmenizi istiyorum. Ama bu mandalinaların hepsi çürük .Bunlar kötü bir fikir anlayışına sahip bir toplumu temsil ediyor.Ve bu sepete düzenli olarak yeni hasat edilen mandalinalardan birkaç tane  koyuluyor.Bunlar da toplumların yeni bireylerini temsil ediyor(bebekler,vb.) .Peki sizce bu mandalinalara ne olur ? Maalesef bu sepete sonradan  konulan mandalinalar sepetlerini ya da sepettekileri değiştirmedikçe çürümeye mahkumdur. 

Biraz da günümüze bakarsak teknolojik gelişmelerle beraber gelişen sosyal mecralar da insanları oldukça etkiler. Bu mecralarda bir takım insanlar tarafından popüler hale getirilmiş bazı kişilerin fikirleri neredeyse tüm dünyayı etkiler. Örneğin çok pahalı bir çanta düşünelim. Bu çantayı bir ünlü takıyor. Ve birden herkes bu çantayı almaya başlıyor. Aslında Çanta çok sıradan bir çanta ama insanlar bunu o kadar büyütüyor ki normalde bu tarz çanta sevmeyen bir insan bile kendini bunu almaya zorunlu hissediyor.


Bu yazımda insanın çağla ve çağındaki insanlarla etkileşim içinde olduğunu kendi bakış açımdan açıkladım. Okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Ve bulunduğunuz toplum içinde özgür düşüncelerinizle , olabildiğince etki altında kalmadan yaşamanızı umuyorum.




                                                                                                             Betül   CEYLAN

                                                                                                                        11/D    907


Comments

Popular posts from this blog

Naz Karababa (2.yazı)

İkra Eylül Döner (2.yazı)