Melike İnci (2.yazı)
“Çünkü insan, birey olarak yalnız kendi kişisel hayatını değil, aynı zamanda, bilinçli veya bilinçsiz olarak, kendi çağının ve çağdaşlarının hayatlarını da yaşar...”
Bu yazımda “Büyülü Dağ” kitabında yer alan yukarıdaki sözü yorumlayacağım. Bence insan bilinçli de olsa bilinçsiz de olsa çağdaşlarının hayatlarını da yaşar. Günümüzde özellikle sosyal medya fenomenleri tarafından popüler hale getirilen çoğu şeyi biz fark etsek de fark etmesek de aslında denemişizdir. Örneğin, son günlerde popüler olan “Dubai Çikolatası”. Neredeyse herkes bunu konuşuyor, alıyor ve yiyor. Bu bizim kişisel hayatımızda zaten var olan bir şey değildi, çağdaşlarımızın sürekli konuşmasıyla bizim hayatımıza girdi. Ya da her yıl modada popüler olan bir renk. Yavaş yavaş herkes aynı renkte giyinmeye başlıyor, aynı tür kıyafetleri giyiyor. Veya popüler bir aktörün yeni bir filmi çıkıyor ve herkes bunu konuşuyor, izliyor eleştiriyor. Yani, insanlar fark etmeden birbirlerinin kopyaları oluyor ve sürüleştiriliyorlar. Bunlar günümüzdendi.
Geçmişte ise dinlerin yayılması buna örnek olabilir. Daha önce inanılmayan bir şey birinin iddiaları sonucunda yayıldı. Milletler buna inandı ve yaşayışlarını bu doğrultuda değiştirdi. Hatta günümüzde dahi insanlar hala bazı dinlere inanıyorlar ve bu şekilde yaşıyorlar. Sadece dinlerde değil, milletlerin kültürleri de bu şekildedir. Bu da insanların çağdaşları tarafından etkilendiklerini bize tekrar gösterir. Ya da yaşanan savaşlar, ekonomik krizler, salgın hastalıklar…
Tarihimizdeki en önemli savaşlardan biri olan kurtuluş savaşından koca bir millet etkilenmiştir. İnsanlar savaşmak için birbirlerini motive etmişlerdir. Sabahattin Burhan’ın Çete Ayşe romanını okumuştum. Roman, 1 kadının yaşadığı bölgedeki insanları savaş için örgütlemesini anlatıyor. Çete Ayşe’nin insanları örgütlemesi ve cesaretlendirmesi ile topraklarımız işgalden kurtulmuştur. Bu örnekte de insanların birbirlerinden etkilenmesini görüyoruz.
Yazım bu kadardı, okuduğunuz için teşekkür ederim.
Melike İnci -318
Comments
Post a Comment